Тайно есперанто

В края на едно мързеливо лято

 

с един от любимите ни клиенти – Chupa Chups, обмисляхме как по остроумен и вълнуващ начин да посрещнем децата в новата учебна година. Защото, да не си кривим душата – повечето от тях не тръпнат да чуят звънеца отново. 

И изведнъж

нашият криейтив директор взе да си играе с една близалка, правейки физиономии. Така идеята се появи сама! Защо да не превърнем близалките в нов начин за комуникация!?

Като деца

всички сме ползвали или изобретявали тайни езици за общуване. Така че да създадем свеж Chupa език ни се стори уместна концепция.  Започнахме с Фейсбук галерия, в която предизвикахме вниманието на тийновете със серия “близалкови фрази”: две близалки в устата значеше “Хаха”; близалка до ухото – “Звънни ми!”, пр.

Манията растеше

и все повече тийнейджъри се зарибяваха по новия език. Седмичните ни предизвикателства ги провокираха да споделят селфита и видеа, в които общуват чрез близалките на Chupa. Популярните влогъри Стан и Стефи също се включиха в кампанията, разказвайки истории на децата чрез новото Есперанто.

Децата се превърнаха в истинските герои на тази история,

изпращайки ни стотици Chupa фрази. Някои от видеата можеха да се разкодират само от посветените в Chupa езика, което създаде усещане за общност и накара тийновете да се чувстват като част от специално общество. Забавлението така лавинообразно се разпространяваше, че Chupa Chups решиха да “изнесат” новия език и в други държави. Така кампанията стана международна.

Резултати

Те са хепи-ендът на историята!